SELAMAT DATANG KE BLOG NILAM SMK SERI TANJONG. NILAM KE ARAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ABAD KE 21

Monday, 25 April 2016

Posted by PSS@SMKST
| 09:00:00


Sambutan Hari Buku Sedunia peringkat SMKST telah diadakan pada 25 April 2016 (Isnin). Pihak perpustakaan telah mengadakan promosi khas sempena sambutan ini, iaitu sesiapa antara warga SERI yang meminjam buku pada waktu rehat akan menerima sebungkus coklat dan sebiji buah.

Sempena sambutan ini juga, Pertandingan Ulasan Novel peringkat sekolah telah diadakan untuk pelajar Tingkatan 4, 5 dan PPU. Dua orang pemenang akan dipilih mewakili sekolah untuk ke pertandingan di peringkat negeri.

Mengikut sejarahnya, Hari Buku Sedunia pertama kali telah disambut pada 23 April 1995. Hari Buku Sedunia ini diselenggarakan oleh Organisasi Pendidikan, Keilmuan, dan Kebudayaan PBB (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) atau UNESCO.

Hari Buku Sedunia diadakan adalah untuk menanam tabiat membaca, mempromosikan penerbitan dan hak cipta. 
PBB menetapkan World Book Day pada tarikh 23 April sebagai penghormatan kepada Valencia Vicente Clavel AndrĂ©s iaitu sebagai salah satu cara untuk menghormati penulis Miguel de Cervantes, yang meninggal dunia pada tarikh 23 April. 

Buku pertama kali dibuat pada tahun 1923 oleh penjual buku di Catalonia, Sepanyol.

Pada tahun 1995, UNESCO memutuskan bahawa tarikh 23 April diteteapkan sebagai Hari Buku dan Hak Cipta Dunia, yang juga merupakan peringatan kematianWilliam Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, serta kelahiran atau kematian beberapa penulis terkemuka yang lain.


Buku Pelawat

NILAM SMK SERI TANJONG